Intervju-Daniel Lindström

Klang
Daniel Lindström, Moderedaktör på tidningen Café


Hej Daniel läget?
Jo det är bra tack! Det är en mycket intensiv och krävande period just nu. Höst numren och Café Collektion skall bli färdiga. Plus att Cafés Stora Modepris firar 5års jubileum. Så det är mycket som händer just nu.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det är tre saker. De första är att det ständigt rör sig och nya saker händer. Modet förnyar sig två gånger om året och de ger en kick! Det andra är att man får mycket förmåner i livet. Jag älskar att resa och se världen. Har stort intresse för storstäder och de urbana miljöerna. Så det är absolut en av de bästa fördelarna med mitt jobb. Det är också en styrka som Magazine att kunna fota i rätt miljöer. Det är en styrka Café bär med sig. Och den tredje saken är att man får träffa så otroligt mycket kreativa och duktiga människor. Inte minst på jobbet utan också ute i det riktiga livet.
När och hur blev du intresserad utav mode?
Redan som liten var jag klädesintresserad. När jag var 6-7 år och spelade mycket golf och tennis så fanns de redan klädkoder som var viktiga att följa. En viss märkeshysteri redan då haha. Jag var också mycket musikintresserad vid tidig ålder och Depeche Mode var stora idoler. Men då fanns de ju inte så mycket att välja på. Antingen var man syntare eller hårdrockare. Minns att jag var uppe på vinden för att leta efter kavajer och byxor som man kunde vika upp. Och då var jag inte så gammal. Men jag har aldrig riktigt haft några stilikoner.
Hur är din bild av branschen i helhet?
Mycket positivt! Det bubblar av kreativitet på herrsidan och det är jätte intressant att följa. Inte minst den svenska delen av modet som håller en hög internationell klass.
Vad krävs för att lyckas i denna bransch?
Det krävs nyfikenhet, noggrannhet och ambition. Det är oerhört viktigt att verkligen vilja satsa och jobba hårt. Kan tycka att den nya generationen är lite bortskämd. De går inte att tro att jobben ramlar över en utan att det krävs hårt arbete. Man måste visa sig beredd på att jobba hårt ett hundår. Det är viktigt och lärorikt!
Vad är det som driver dig i journalistiken?
Att det händer så mycket som engagerar mig. Det finns också en drivkraft att lära ut. Men det är en sak att rapportera en trend än att ge personliga tips. Jag får många frågor på mailen som handlar om kläder och då är det viktigt att skilja på trender och vad som är hållbart i längden.
Är det någonting du ångrat i ditt karriärsval?
Nej eller jo absolut! Jag ångrar mig bittert att jag inte blev fotograf. Foto har alltid vart ett stort intresse sedan jag var ung och fotade för Östersunds-Posten. Då var det sport som gällde men om jag hade vetat som nu att man kunde bli modefotograf så hade jag gärna försökt. Det ångrar jag för att jag är extremt intresserad.
Kan du känna att du vart med i spelet för länge och börjar bli mätt. Eller känner du fortfarande lite förväntan och spänning när musiken till catwalken startar?
Ja ja absolut! Jag älskar fortfarande det jag gör.
Apropå catwalks, vad kan vi vänta oss i höst?
Det jag känner är viktigt är mixen av material. Att man blandar nylonjackan under kavajen eller grovstickat till kostymbyxan. Känslan skall inte vara retro utan futuristiskt och funktionsanpassad det är viktigt.
Vilka nyckelplagg kommer vi modemedvetna bära i höst?
Nyckelplaggen för hösten är parkasen fast i nya material. Kanske i skinn eller i blank nylon. Jeans som inte är fullt så smala utan mer som Acnes nya jeans modell Generic som är lite som 501:an. Vindjackor och overseizat stickat.
Accessoarer?
Mer av allt!
Hur tycker du Stockholms modevecka står sig mot andra länders?
Väldigt bra! Den håller hög internationell klass. Svenskt mode är väldigt modern och inspirerar mig oftast mer än utländska.
Kan de ha med att vi är lite patriotiska och är vana med bra svensk design?
Nje så är de inte. De märker jag klart när vi gör urvalet till t.ex. Café Collektion. Men jag har alltid gillat den skandinaviska renheten i dess design.
Vilka internationella/svenska märke tycker du mest om?
Har alltid vart ett stort fan av Dries van noten. Och det är min gräns för hur bohemisk jag kan klä mig. Självklart Prada som alltid känns som de är längst fram, speciellt i höst. Har vart i showroomet live och testat plaggen, helt makalöst hög nivå av både tyger och material. Tycker också om Thom Browne och hans nya siluett med korta kostymer och byxor. Jag är också barnsligt förtjust i Nike.
Du skriver inte bara för Café, Metro och sitter i TV4 soffan. Du hinner också med nätet och bloggen, hur är det?
Skitkul! Trodde aldrig de skulle skapa ett sådant beroende. Tror det är viktigt att ha en viss nisch på sin blogg. Min är att vara så nyhetsrelaterad som möjligt. Jag skriver t.ex. aldrig om min familj utan jag försöker lämna det privata hemma. Jag tycker mode passar bra i det formatet.
Finns det inte risk att nätläsandet kommer att skada tidningsläsandet och helt ta över?
Ja helt klart! Men jag ser det inte som en risk utan som en förnyelse. Känns bara positivt och att det stärker vårt varumärke. Därför kan jag känna att det är viktigt att bloggen är nyhetsrelaterad. Det är en snabb väg till läsarna och där har jag en stor fördel, jag sitter på förstahandsinformation. Och de gör mig säker i vad jag skriver om.
Läser du själv några bloggar?
Det är inte många, men jag läser din och en gay blogg faktiskt som heter Made In Brazil som är inriktad på modeller. Jag har ett ohälsosamt intresse för manliga modeller. Inte minst för jobbet, där det är viktigt att ha rätt personer  till plåtningarna.  -Du får nämna att jag har flickvän och två barn hemma haha.
Några Internet sidor?
Style.com självklart! Models.com där man kan följa rankingen och läsa nyheter.
Slutligen vem är Sveriges bäst klädda man?
Kan inte avslöja så här tidigt med tanke på Cafés stora modepris men Rasmus Wingårdh har alltid jävligt skön stil.

Nyköpt-Acne Monday ins S/S 07

klang

När Acne Jeans släppte sin jacka Monday så var jag ruskigt sugen på att köpa den. Istället blev det min Péff jacka. Nu i dagarna släppte Acne Jeans sin inseason version av jackan. Samma Monday jag ville ha fast i Navy. Jag kunde inte hjälpa mig själv (har redan för många vårjackor) så jag köpte den. Ett mycket stort steg fattigare satte jag mig nöjd hem på tunnelbanan. 

News-Vans x Loreak Mendian Fall 07

klang

Här kommer mer Vans nyheter. Ett samarbete mellan Vans Vault och Loreak Mendian är gjort och dessa limiterade sneakers släpptes idag här i Sverige på Caliroots. Detta samarbete är en av bitarna ur Vans Vaults höstkollektion 07 och jag tycker den är riktigt snygg. Testade den idag men fick mig inte riktigt att köpa den i och med att den påminner mycket om mina vita klassiska Authentics. Men vem vet kanske går jag och köper dom imorgon, de är ju som sagt limiterade.

Inspiration-African Trip

Klang

Jag har en stark lust att åka ut och resa. Först och främst vill jag åka till världens stora städer men också på riktiga äventyr. Åka och tågluffa någonstans eller en safari tripp till Africa och se världen. Självklart iklädd en Indiana Jones inspirerad outfit som denna. Någon som vill med på äventyret give me a call!

Glasögon-Vintage
Stråhatt-hattebutiken
Chinos-Dockers
Skjorta-Acne Jeans
Skor-Russel Moccasine
Skärp-Acne Jeans

Inspiration-Sport & Trendy

Klang

Ibland när jag får en ide om hur nästa kollage skall se ut kan jag inte hjälpa att först önska jag hade allt jag skriver om, att det är varmt och som idag kunna kasta bollar långt. Detta är vad jag skulle ha på mig ifall jag drog ut på stranden och lattja lite. För min del blir det inte så mycket sol och bad denna sommar (blir de inte i annars fall heller, im mr red skinn) med min veckas semester. Men ni som har en lång trevlig semester tänkt på mig när jag står inne i värmen på NK.

Solglasögon-Acne Jeans
Badshorts-H&M
Linne-No label
Skor-Vans
Boll-Chanel

Event-Julian Red Concept Store & Showroom

Klang
(bilder lånade av stureplan.se)


Igår var det dags för Julian Red att slå upp portarna till deras första riktigta concept store. Benägen på brännkyrkagatan 73 på Söder kan man kika in hela kollektionen. Lokalen är ljus med svarta provrum och självklart pryds väggarna av Rose/Asphalt teman (kolletionsnamnet SS/07). Väl där möttes man av modefolk, modeller och mediapersonligheter. Ölen var kalla och solen sken. Kunde inte ha varit en bättre och trevligare kväll. Lycka till med försäljningen!

Inspiration-Tortoise

klang

Kom på mig själv när jag skulle göra mig ett nytt kollage idag att allt verkligen inte behöver vara ljust, neon, guld och silver för att vara snyggt i vår och sommar. Brunt är ju en färg som passar när som helst. Kanske inte den bruna färgen i sig men en matchande outfit i natur/bruna nyanser. Själv är jag verkligen ingen sandal person hatar väl sandaler men till denna outfit med uppkavlade chinos så funkar det bra. Kom också att tänka på vad mycket dyra plagg jag valde ut denna gång men som tur är det bara en inspirations outfit.

Solglasögon-Tom Ford
T-shirt-80sTees
Chinos-Dockers
Armband-Dior Homme
Magväska-Louis Vuitton
Sandaler-Prada

Outfit-Jeansjacka

Klang

Idag var de måndag, tråkig dag tråkigt väder. Men idag var det jeansjacka dags och jag kan säga att jag trivs mycket bra med min gamla Lee. Gillar att den är lite längre, och med uppvikta ärmar får man en cool 80tals känsla. Vill man ha en kan jag rekommendera 2hand butikerna som har massor utav gamla jackor till bra pris. Själv vill jag ha mig en gammal Levis som är ännu mer oversized. Gärna ett par korta matchande 501 shorts till.

Jeansjacka-Lee
T-shirt-Whyred
Jeans-Julian Red
Klocka-Casio

News-Vans X Marc Jacobs SS/07

Klang

Förra årets samarbete med Vans och Marc Jacobs blev en stor succé. Så det är inga konstigheter att samarbetet fortsätter i år. Inför sommaren släpps dessa tre slip-on modeller i tyg. Skon i mitten har man tidigare kunnat tjuvsätt på Marc Jacobs modevisningar. Den är printad som en gammal Vans old skool. Dessa tre skor räknas finnas i affärerna snart. Och priset kommer ligga på $80.

Har nu kommit hem från en långhelg i Uddevalla. Var skönt att träffa familjen och vännerna (alla hann jag tyvärr inte träffa, jäfla gbgare). Men nu är det en ny vecka snart och mer bloggande som har vart dåligt den senaste tiden.

Inspiration-Mint & White

Klang

Mint är en trevlig färg som passar ypperligt till vitt. Själv har jag en t-shirt i just "mint" som jag gillar skarpt. Den skall jag kombinera med ett par vita korta shorts så fort vädret tillåter. Casio klocka syns på många trendigas armar men har inte sett någon med vit. Just därför slår jag ett slag för vit klocka (just till denna outfit). Skorna är också en gammal favorit. Tycker dock denna låga modell är snyggare en den höga. Testade den på Urban Outfitters idag och blir nog mitt första köp när lönen trillar in i veckan.

Solglasögon-Ray-Ban
T-shirt-Ebay
klocka-Casio
Shorts-Vintage Polo Ralph Lauren
Väska-Dior Homme
Skor-Umbro By Kim Jones
Skärp-Acne Jeans

Inspiration-Golden Boy

Klang
Var sjukt pepp på guld när de kom. Men har helt tappat suget. Men det finns fortfarande outfits som passar sjukt bra med guld. Denna outfit skulle jag inte tacka nej att bära just nu. De korta shortsen från Dior Homme skall jag lätt försöka klicka hem från ebay.

Shorts-Dior Homme
Nyckelring -YSL
T-shirt-Comme des garcons
Jacka-Acne Jeans
Skor-Converse

News-Super

Klang
Är du ute efter retro solglasögon och speciellt modeller Wayfarer skall du hålla ögon och öron öppna för det nya italienska märket
SUPER. Solglasögonen är handgjorda och har Zeiss glas. För tillfället finns det bara en modell som kommer i allt från ljusblått till grönt och tvåfärgat. Så håll utkik efter dessa snygga solglasögon. Kanske kommer de till en butik nära dig (förhoppningsvis!).

Outfit-chinos&Bomber

Klang

Idag har jag vart ledig och som vanligt tagit en runda på söder i solskenet. Dock sov jag bort hela dagen som min mamma skulle säga. Men vad gör de när solen skiner även på eftermiddagen? Jag har också tråkiga nyheter. Det hemliga tycks rinna ut i sanden, vi har väl inte kommit riktigt överens om vissa saker. Så jag återgår till att blogga som jag gjort innan här och väntar in något annat erbjudande istället. Bara så ni vet Bon, Café, King och alla andra im now free again;)

Jacka-Péff
Linne-H&M
Solglasögon-J.Lindeberg
Chinos-H&M

Inspiration-Medicine Man

Klang

Har tänkt på att i alla år så har blått varit min favoritfärg. I vår finns massor utav blått! Vitt och blått är för evigt en vinnande kombination. Just denna uppsättning skulle jag vilja ha på mig imorgon på min lediga dag. Klockan är väl inte direkt blå men den piggar upp outfiten riktigt rejält. Klockan är från D&G och heter Medicine man. Ni ser väl alla vad den föreställer? Just de! Den snyggaste och tråkigaste rutan svt någonsin gjort!

Skärp-Acne Jeans
T-shirt-Ebay
Väska-American Apparel
Solglasögon-80s Strandglasögon
Jeans-Levis 501
Skor-Rhythm Footwear
Klocka-D&G

Tipsar-Péff

Klang
Bombarjackor hittar du i nästan alla svenska kollektioner i år. Svenska Péff var inte sämre. Förutom att de gjorde en av de snyggaste jackorna denna vår så har den också en rolig funktionsdetalj. I en handvändning går den från en jacka till en snygg påsväska. Detta har jag redan fått användning av när värmen slog till ordentligt och vipps så hängde den där på axeln. Ett plus är att funktionsplaggen kommer att slå stort i höst. Och denna jacka kommer att passa ypperligt på förhösten. Två flugor i en smäll för svenska Péff som för övrigt spås ha en mycket stark höst. Jackan hittar du på bla. Street och Grandpa och kostar 1500 kr

News-Julian Red The Magnificent Seven

Klang
Det är alltid roligt när det går bra för svenska märken utomlands. Det är vad det gör för Julian Red just nu. De blev nyligen listade i New York Times bilaga T- Men´s fashion Sping/Summer 2007. Denna upplaga kommer för övrigt bara en gång per säsong. Listan sammanfattar "bästa för våren" och där på 4 plats har vi svenska Julian Red. På listan hänvisas man till butiken 7 som sägs vara en av New Yorks mest progressiva/avant gardeinriktade modebutiker och säljer bland annat märken som Bernhard Willhelm, Raf Simons och House Of Holland. Det glädjer mig eftersom Julian Red är ett av min favorit jeans märken. Under modeveckan här i Stockholm visade Julian Red att de är här för att stanna och jag lovar att vi kommer att se mycket mer av Julian Red i framtiden. 

Inspiration-Jeans

KLang

Jeans är fortfarande riktigt hett både som jacka och nu också på skor. Jeansjackan var trendig redan förra sommaren med ett rikligt uppvik på ärmarna. I vår kommer jag att kombinera min parkas, bomberjacka och en fin gammal Levi?s jeans jacka. Med dessa tre kommer jag undan gott och väl i vår och sommar. Tänk på att det är roligt med jeans detaljer men att kombinera jacka, jeans och skor kan bli helt fel. Kör då hällre underdelen med ett par shorts eller chinos. Dessa vinnande skor från Acne Jeans tycker jag är ruskigt snygga och funderas starkt på att inhandlas.

Jacka-Levi´s
Plånbok-Martin Margiela
Shorts-Björn Borg
T-shirt-ebay
Skor-Acne Jeans

Outfit-Wolf

Klang
Katastof kväll! Tanken var att jag skulle ta de riktigt lugnt framför tvn (myspace) men de slutade med ett samtal. Samtalet var från mr Magnus som förklarade att vi skulle till något place vid midsommarkransen.
Rosanna skulle sjunga och Nico från Kamera skulle spela ihop med någon. Fine, på med en t-shirt och i väg. På väg dit träffade jag 3 mycket trevliga tjejer som fick bli mitt sällskap till festen. Väl framme var det milslång kö och en vakt som skriker ut -Är ni inte med på listan eller har stämpel så är det kört!. Ahha kul! Jag är inte med på listan så de va bara att åka hem. Men va gör de när bästisen myspace väntar där hemma?!
RSS 0.91