Intervju-Odeur

Klang

Träffar Petter för lunch och intervju. Han är designer för det svenska märket Odeur (
http://www.odeur.se/).

Tja Petter, läget?

Det är mycket bra tack!

Beskriv Odeur för de som inte vet!

Odeur är ett märke som doftar. Det är i grund och botten ett streetwearmärke som leker med form och detaljer; experimentellt fast med en bred grund.

Hur menar du med att det "doftar"?

Det grundas av att det finns en signaturdoft framtaget till märket Odeur. De olika sinnena spelar stor roll i modevärlden och jag ville utveckla detta. Först ser man ett plagg, sedan kanske man rör vid plagget och känner det mot kroppen. Vi tillför ett mer personligt sinneslag med hjälp av doften.

Hur luktar den?

Dra fingret på katalogen.

Haha, de va som!

Ja, samma sak är tanken med kläderna. Det skall så småningom finnas inpräglat i hangtagen och i slutändan i själva plaggen.

Hur kom du på Odeur som namn, ja menar Odeur har ju ingen vacker klang?

Egentligen grundar det sig väl i någon banal fascination för franska som modespråk. Sedan tycker jag om motsatsförhållanden. Odeur doftar ju inte illa, vilket man lätt kan tro när man hör namnet.

Varför valde du att starta eget?

Jag kände väl att det var inspirationen att lyckas göra det man vill fullt ut på något sätt. Att se någonting växa från grunden är spännande. Och så trodde jag självklart på Odeur! Sedan designar jag plaggen tillsammans med Anna Lidström, som för närvarande studerar modelinjen i Borås och en duktig mönsterkonstruktör.

Har du gått någon utbildning?

Ja. Grafisk design på Berghs.

Du har valt att jobba med t-shirts, varför det?

Det är ett favoritplagg plus att det är lätt att jobba med. Det finns även en stor publik.

Hur skiljer sig Odeur från mängden?

Vi försöker utmana föreställningar om hur basplagg kan se ut. Dessutom fokuserar Odeur en hel del på detaljerna och den övergripande känslan. Doften är också så vitt jag vet särskiljande från andra märken! Vårt egna uttryckssätt och viljan att testa nya saker är viktig.

Tanke på att bredda kollektionen?

Ja, det kommer vi absolut att göra! Men vi har inga ambitioner för att det skall gå snabbt. Vi tar en kollektion i taget. Tanken är att vi skall lägga till lite olika plagg i kommande kollektion, som en unisexhood och linne. Någon kollektion framöver kommer nog jeans och fler plagg att ingå. Men det får ta sin tid och vi stressar inte.

Var får du din inspiration ifrån?

Med risk att låta flummig; allt! Människor, natur, umgänge, och grafisk design. Doften och dofter finns naturligtvis alltid där. Doft, luft och yta.

Kan inte släppa det här med doften, kommer det en parfym?

Haha, det är många som ställt den frågan och mitt spontana svar är nej. Då blir det en varumärkesförflyttning från plagget till personen. Det är varumärket som doftar.

Gillar Air t-shirten, vad var tanken bakom den?

Inspirationen var just "Air", luft! Mer volym får man leta efter och det eftersträvade vi i t-shirten. Knäpper man upp knappen som håller ihop t-shirten blir den otroligt stor. Att vi jobbade med tryck på ryggen och knäppning var för att visa att allt inte behöver vara så uppenbart. En vilja att göra någonting nytt!

Vem bär Odeur? Beskriv personen!

Förmodligen tilltalar Odeur den alternativa publiken och personer som uppskattar plagg med olika användningsformer. Personen lockas förhoppningvis av att plagget kan bäras på olika sätt. Om det innebär klubbkidsen eller någon annan, det vet jag inte. Och det spelar inte så stor roll så länge personen i fråga känner sig bekväm i plagget.

Vart kan man köpa Odeur?

I Sverige och Japan. Här hemma finns det tillgängligt i åtta butiker. Här i Stockholm på Grandpa och Takeuschi.

Ni presenterade er första kollektion 2006, har det gått bra sedan dess?

Ja. Bättre än förväntat. Med hjälp av de Japanska ordrarna har vi lyckats gå runt och vi ser fram emot nästa kollektion där ordrarna fördubblats. Kan vi hålla en sådan takt är vi lyckliga.

Beskriv din egna stil, är du en Odeur person?

Ja, eller så skulle jag helst vilja vara en, haha! Jag gör kläder som jag själv vill ha men det blir oftast jeans och t-shirt.

Om du fick välja en känd person som bar Odeur, vem skulle det vara?

Oj, vad svårt! Jag vet inte, plus att det är farligt det där med kändisar. Blir det för hypat kan det snart gå nedför! Det är viktigare att växa än att bli hypade fort och sedan försvinna.

Slutligen, vem är Sveriges bäst klädda man?

Svår fråga. Spontant tycker jag att Anders Wendin klär sig rätt okej.


Kommentarer
Postat av: Christian

Kan tilläggas att Anna Lindström som han jobbar med är syster till Klara som driver Underbaraclara bloggen.
http://underbaraclara.webblogg.se/1187273524_en_viss_odeur.html

2007-10-05 @ 13:31:30
Postat av: RS

Kul med intervjuer! Intessant märke som man aldrig hört talas om.

Postat av: fashionholic

bra jobbat babe! alltid lika kul med intervjuer!!

2007-10-05 @ 15:00:27
URL: http://fashionholic.blogg.se
Postat av: klang

Christian-Ahha
där ser man! Kul.
RS-Kul att de uppskattas!
fashionholic-Tack sötnos

2007-10-05 @ 19:59:08
URL: http://klang.blogg.se
Postat av: Lapsus

Kul med intervjuer! Mycket proffsigt och intressant läsning om lite mindre kända märken. Dethär gör verkligen att din blogg håller mycket hög klass. Bra jobbat, fortsätt så!
/Jocke

2007-10-06 @ 10:45:33
URL: http://lapsus.blogg.se
Postat av: Klang

Lapsus-Tack så mycket! Kul att du uppskattar bloggen.

2007-10-08 @ 21:45:38
URL: http://klang.blogg.se
Postat av: Mathias

Kan även tilläggas att på underbaraclara står det felaktigt att Klaras syster driver Odeur, vilket hon inte gör vad jag förstår, utan hon är endast en medhjälpare.

2007-11-16 @ 09:35:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
RSS 0.91